Klasszis Oktatás

Felnőttképzés, OKJ-s tanfolyamok

OKJ - de mi is az?

2011. augusztus 17. 16:03 - KlasszisOktatas

Íme egy kis összefoglalás az OKJ-ről kezdésnek:

Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése. 1993-ban került bevezetésre, amikor is az LXXVI. számú törvény a szakképzésről tartalmazza az állam által elismert szakképesítéseket. Az OKJ-t a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter évente adja ki.

OKJ képzések rendszere

Elterjedt fogalom a „régi” és az „új” OKJ, amely az eredetileg felállított rendszer reformálására utal. 2006-tól került bevezetésre az új, a moduláris rendszerű OKJ, amely nagyban megkönnyíti a tanulni vágyók dolgát, hiszen egy adott OKJ-s képzésből tett modulvizsgák felmentést adnak ugyanazon modul vizsgájának letétele alól egy másik képzés esetén. Például, ha valaki elvégezte a Szociális gyermek– és ifjúságvédelmi ügyintéző szociális képzést, és a tanfolyam során vizsgát tett A szociális segítés alapfeladatai című modulból, akkor – amennyiben úgy dönt, hogy továbbképezné magát és beiratkozik a Szociális asszisztens tanfolyamra, nem kell, hogy vizsgát tegyen ugyanazon modulból.

Az OKJ-ben szereplő képzésekre egységes vizsga vonatkozik, mely rendeletben meghatározott, azon a képző intézmény nem módosíthat. A képzés részletes tartalmában mindazonáltal eltérések mutatkozhatnak a különböző iskolák esetében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszis.blog.hu/api/trackback/id/tr543160536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása